lördag 7 februari 2015

Je suis Charlie!

Nu har det precis gått en månad sedan jag läste på text-TV:n den förskräckliga nyheten - en fransk tidning hade blivit utsatta för ett attentat. Tolv personer döda, varav fyra av dem var tecknare. Jag hade mina misstankar och det visade sig stämma när jag läste att det var den franska skämttidningen Charlie Hubdot som var målet för terroristerna. De hade råkat ut för en attack tidigare, men då hade bara redaktionen blivit förstörd och flera av dem som jobbade på tidningen hade polisskydd.
Under kvällen som gick så var jag dyster till sinnes, men också irriterad.
Jag kände nu att här måste jag göra min plikt som tecknare. Inte kan man bara sitta och se på när det händer onda saker i världen.
Om man har ibland svårt att försvara sig med orden, så kan man göra det med bilden. Snabbt skissade jag en bild på hur jag hade tänkt mig och skickade iväg den till redaktören, och önskade mig ett snabbt svar tillbaka.
Den fick godkänt. Jag skulle göra den tills på fredag och komma i tryck på lördagen. Under torsdagskvällen, började jag att renskissa på ett "finare" papper och tuscha i linjerna med stålstift.
Dagen efter skannade jag in den i datorn och färglade den i Photoshop.
När jag sedan fick läsa det som hade skrivits om bilden, en förklaring, så tyckte jag att det var bra skrivet.
Men det finns en sak som jag vill säga - den avbrutna pennan symboliserar också de tecknare i världen som blir hotade, misshandlade och t.o.m. dödade. Det finns de som kan göra precis vad som helst för att få "sina viljor igenom", t.ex. en syrisk tecknare fick sina händer krossade av militärer. 
Nä, vi måste stå upp i kampen för yttrandefriheten och inte se oss besegrade.
Orsaken till jag inte har publicerat denna bild förrän nu är inte pga. rädsla. Nej, jag ville själv få distansera mig ett tag från detta, eftersom jag blev väldigt tagen av den här händelsen och har fortfarande inte riktigt kommit över det än.
Och jag avslutar inlägget med de här orden - Je suis Charlie! (Jag är Charlie!)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar