söndag 5 april 2015

Tankar om politiska skämtteckningar!

Allt började påsken 2014, då jag fick idén om att skriva en förfrågan till Piteå-Tidningens politiske redaktör om att göra politiska skämtteckningar.
Till att börja så tänkte jag skicka in skisser på prov.
Orsaken till detta är mycket enkel - jag tycker att de flesta ledarsidorna är stela och tråkiga. En teckning, där man driver med situationer eller politiker på ett komiskt sätt, är mycket trevligare att titta på än ett stelt och livlöst fotografi.
Dessutom hade jag tidigare försökt med både Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren. Kuriren svarade inte på mitt erbjudande, och NSD sa nej.
Men svaret som jag fick gjorde att jag höll på att trilla baklänges - han skrev tillbaka och ville se skisserna. Då gjorde jag ett antal skisser och skickade sedan iväg dem.

Här nere är de tre skisserna, som publiceras nu för allra första gången.
Sen valde han den fjärde skissen på den tredje sidan, som sedan blev den allra första politiska skämtteckningen, som publicerades för snart ett år sedan.
Det är trevligt att det finns en tidning som vill publicera sådana teckningar i dessa tider, då tidningsmarknaden krymper i upplagor, och försöker att överleva genom att digitalisera sig via internet. Det finns tidningar som har blivit tvungna att lägga ner sin verksamhet, t.ex. Dagbladet som publicerades i Sundsvall. Hoppas att den här trenden slutar väldigt snart.
Om ni undrar över skisserna, så har jag tänkt att nån gång i framtiden återanvända en del av dem som små skämtteckningar, för de är väldigt starka i sitt uttryck även om de är bara snabbt skissade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar